Frenštátu pomáhajú tisíce ľudí, mesto vyhlásilo trojdňový smútok

21.02.2013 Celý región

Praha 21. februára (TASR) - Tisíce ľudí pomáhajú v moravskosliezskom meste Frenštát pozostalým a obyvateľom, čo prežili výbuch a zrútenie trojposchodového panelového domu po chladnokrvnom vražednom útoku Antonína Blažka.

Posielajú peniaze alebo potrebné veci, prípadne ponúkajú akúkoľvek inú pomoc po tragédii, ktorá si vyžiadala päť mŕtvych a 11 ranených.

Frenštát pod Radhoštěm založil špeciálny bankový účet a umiestnil aj pokladničku na radnici. Za necelé tri dni poslali ľudia z celého Česka aj zo zahraničia už viac ako štyri milióny českých korún. Informovala o tom dnes spravodajská webová stránka iDNES.cz.

Sumy posielajú takisto mestá. Stotisíc korún zo svojho rozpočtu venovala severočeská Chrastava. Frenštát tomuto mestu pomohol po ničivých záplavách v auguste 2010, teraz ide pomoc opačným smerom.

Rovnakú sumu poskytne Frenštátu neďaleký Nový Jičín a pomáhajú i ďalšie mestá v okolí, napríklad Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí a mnoho iných. Bokom neostali ani firmy, školy či miestni dobrovoľníci.

Humanitárnou pomocou sú doslova zavalení vo frenštátskej Charite. Pracovníčky dokonca žiadajú, aby ľudia už neprinášali oblečenie, ktorého je zatiaľ dostatok.

Frenštát vyhlásil trojdňový smútok, a to od stredy 20. februára do piatka 22. februára. Počas tohto obdobia sa v tomto približne desaťtisícovom meste pod Beskydami neuskutoční žiadna kultúrna ani športová akcia. Nepremieta sa ani v kine.

Pred budovami visia smútočné vlajky, ľudia na pietnom mieste pred radnicou rozsvecujú sviečky.

Z ostravskej fakultnej nemocnice dnes prepustili dvoch mužov. Podľa Českej televízie odišiel aj frenštátsky dobrovoľný hasič, ktorý do horiaceho domu vbehol medzi prvými a jedna z následných explózií ho zranila. Špecialisti teda ošetrujú ešte štyroch pacientov, z toho jedno dieťa.

V kritickom stave zostáva manželská dvojica, ktorá žila oproti bytu pravdepodobného vinníka tragédie. Žena je popálená na 90 percentách tela, jej manžel na 50 percentách.
 
 
 

Vyberte región